Na dovolenou do ciziny se většinou chystáme proto, abychom vykročili z každodenních povinností. To se jistě splní každému. Krásné pláže, čisté moře, úžasně romantické ostrovy i pevnina, a v neposlední řadě také jídla mnoha chutí. Gurmánské pole nás přímo vybízí k poznání místních specialit. Jak je ale možné, že v cizině mnohdy ochutnáme, ba si přímo labužíme nad jídlem, nad kterým bychom doma jen ohrnuli nos?
Jíme jen to, co známe?
K letní dovolené by ochutnávání místních specialit a pochutin rozhodně patřit mělo. Vždyť kde jinde bychom měli ochutnat to, co nám vlastně nikde jinde neuvaří? Ochutnávat místní kuchyni může být i jeden ze způsobů, jak se v cizí zemi cítit méně cizincem, a o něco více zapadnout mezi domorodce. Pokud jsou tamní lidé vstřícní a milí, měli bychom sníst to, co nám nabídnou, už jen proto, že se to od nás očekává. Pokud bychom jejich lahůdky odmítli, mohli bychom tak urazit jejich pohostinnost. Mnohdy tak zjistíme, že to, co jsme se nejvíc báli ochutnat, nám nakonec chutnalo nejvíc. Pokud však chceme ochutnávat jídlo ze stánku či z restaurace, je vždy dobré ohodnotit, zda v nás místo, které jsme si k jídlu vybrali, budí důvěru. Pokud je čisté a jídlo se zde „točí“, můžeme se v klidu najíst. Pokud je tomu naopak, měli bychom zvážit, zda se neposuneme o dům dál.
U jednoho stolu
Ochutnávat místní speciality je jednou z možností, jak objevovat cizí zemi. Lidi a jejich kulturu nejlépe poznáme, právě když s nimi usedneme k jednomu stolu. Ale každá země má svou etiketu, takže se nelekejme, když místní najednou začnou jíst rukama, často i z jedné mísy.
Těšme se
Takže pokud se vydáváme na cesty, měli bychom se těšit i na to, co všechno tam ochutnáme. A i když nechceme být zrovna gurmánští experimenti, mohli bychom občas zariskovat a zkusit nějakou místní lahůdku, do které bychom se doma v žádném případě nepustili. A věřte, že nás chutě mnohdy pozitivně překvapí.